HEDEF BELİRLEME

HEDEF BELİRLEME

14 Ağustos 2017 Pazartesi 14:09

Kaplumbağa ve tavşan yarışında kaplumbağanın yarışı kazanması gibi, doğru yolda yürüyen ayağı aksak birinin yolunu şaşıran bir koşucudan daha önce hedefe varması, bize hedef belirlemenin önemini gösterir.

Herkes potansiyel bir dahi adayıdır.

Hedefler, amaç ve istekler doğrultusunda şekillenir. Hedef belirlemek ve ne istediğini bilmek onu elde etmeninin ilk basamaklarıdır.

Hedef, güçlü motivasyon aracıdır. Kuvvetli ve odaklanılmış hedef insanı harekete geçirir. Bu nedenle yaşam boyu başarı için hedeflere dikkat etmeliyiz.

Hedef, kişiye özel olursa, güçlü olur. Başkasına iyi gelecek bir hedef özümüze ters gelebilir. Kişi kendini iyi tanırsa, hedefi de kendine özgü olur.

Bu durumda hedef belirlerken şu soruları sormalıyız;

‘Ne istiyorsun?’

‘Onu istediğinden emin misin?’

‘Elde ettiğinde ne kazanırsın?’

‘Elde etmeye değer mi?’

Hedef belirledikten sonra eylem aşamasına geçmeliyiz. ‘Ben başarıyı çok seviyorum ama oturmak istiyorum.’ diyen biri hedefe ulaşabilir mi?

HEDEFLERİ BELİRLERKEN NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?

HEDEF OLUMLU OLMALIDIR.

‘Sınavda heyecanlanmak istemiyorum.’ dediğiniz anda zihin heyecana enerji yükler ve istemediğiniz şey başınıza gelir. Bunun yerine ‘sınavda sakin olmak istiyorum’ diye bir hedef olmalıdır.’

Başka bir örnek; ‘İşsiz ve parasız kalmak istemiyorum.’ yerine ‘güzel, sevdiğim bir iş ve çok para kazanmak istiyorum.’ cümle kalıbı ile zihnimiz bizi olumlu isteğe yönlendirir. Biliyoruz ki; biz zihnimizi, zihin de bizi yönlendirir.

 HEDEF NET OLSUN!

‘Gerçekten ne istiyorsun?’ ‘Netleştirdiğin hedef seni motive eder mi?’ ‘Bu hedef senin için ne ifade ediyor?’ ‘Hedefe ulaştığında mutlu olacak mısın?’ ‘Denemeye değer mi?’ ‘Seninle ve değerlerinle örtüşüyor mu?’ gibi sorularla hedefi zihninde netleştiriyorsun.

Örneğin; gezmek istiyorsun, ‘gezersen ne olur, gezmezsen ne olur?’ gibi sorularla artıları, eksileri düşünerek netleşebilirsin.

 HEDEFİ GÜÇLÜ YAP!

Hedefler çok önemli motivasyon araçları olduğu için, hedefi olabildiğince güçlendirmek başarıyı ve yaşam kalitesini artırır.

HEDEFLER DEĞERLERİMİZLE ÖRTÜŞMELİDİR!

Bazen yan hedefler ana hedefin üstüne çıkabiliyor. Bu nedenle hedeflerle değerlerin ilişkisini test etmek gerekir.

Hedeflerimiz bizi biz yapan değerlerle örtüşmelidir. Bu nedenle değer sıralamasını belirledikten sonra hedefi belirlemeliyiz. Ya da ‘değerleri’ eyleme taşımalıyız.

Örneğin kişinin değeri insanları yönetmekse; ‘yönetici bölümünde olmak’, ‘yükselmek için çalışmak’, gibi hedefler önerebiliriz.

İŞ – RUHSAL – PARA – AİLE – SOSYAL -SAĞLIK-EĞLENCE gibi değerler bir arabanın lastiği gibi birbirine bağlı yuvarlak halka oluşturur. İnsanın yaşamının bütününde her birinin önemi büyüktür.

Eğer bunlardan biri eksilirse, araba yürüyemez. Bir bölümü çıkarıldığında tekerlek patlar. Bu nedenle her bölüm birbirini tamamlar. Örneğin kişi iş odaklı olup ta diğerlerini ihmal ediyorsa sorun yaşar.

 HEDEF ÇEVREYLE VE EVRENLE UYUMLU OLMALIDIR.

Hedefimiz önce kendi içimizde sonra aile, ülke ve evrenle uyumlu olduğu zaman başarılı olur.

Bizler toplumsal varlıklarız. Elbette kişinin önce kendi mutluluğu önemlidir ancak çevreyle olan uyumu da önemlidir.

Hedefini doğru belirleyememiş gemiye, hiçbir rüzgar yardım edemez.

Konfüçyüs

 İnsan nereye gideceğini bilmezse, çok ileri gidemez.

                                   Goethe

Her işin en önemli kısmı hedef belirlemek ve bu hedefe doğru ilk adımı
atmaktır.

Platon

http://semrakozanli.com sitesinden alıntıdır.