Üniversite Tercihi mi, Hayat Tercihi mi?

Üniversite Tercihi mi, Hayat Tercihi mi?

27 Eylül 2019 Cuma 10:20

Şu sıralar üniversite adayları sonuçların açıklanacağı için heyecanlı ve endişeli bir şekilde beklemede. Asıl kısmı atlattıklarını düşünüyorlar ama yanıldıkları bir yer var;Tercih Dönemi.

Her sene üniversite adayları için Temmuz - Ağustos ayları stres ile geçer. Bunun farklı sebepleri olsa da asıl sebep ortadaki belirsizliktir. Sınav süreci boyunca belli doğruları olan öğrenciler tercih dönemi bu belirsizliği görünce afallıyorlar. Peki bu süreci daha az stres ile atlatmak için ne yapmalı? Buyrun sıraladım bişeyler;

1.Kendinizi Tanıyın. En önemli kural bu eğer yapabildiklerinizi, yapamadıklarını bilmezseniz 50 yıl yapacağınız mesleği de seçmek iyice karmaşık bir hal alacaktır.

2.Ne yapmak istiyorsunuz karar verin.30-40 yaşlarınızda haftaiçi birgün neler yapmak istiyorsunuz, hayal edin.Mesela İnsanlarla iç içe mi olmak istiyorsunuz ya da makineler ile iç içe olmak istiyorsunuz vb.Önce buna karar verin, ondan sonra meslek seçimine odaklanın.

3.Bölümden daha çok becerilerinize odaklanın.Çünkü gelecekte size iş vericek şey diploma değil,becerileriniz olacak.Onları geliştirmeye bakın.

4.Ataması,prestiji için meslek seçmeyin.Size uygun mu ona bakın yoksa 1 milyon işsiz üniversiteli ordusuna paşa paşa katılırsınız.

5.Sevdiğin işi meslek olarak yapın.Hem böylece hiç çalışmadan para kazanmış olursunuz.

6.Bu çağda herşeyi üniversite vermiyor.Hatta hayal kırıklığına uğrama ihtimaliniz çok yüksek. Öğrenmeyi öğrenmek zorundasınız. Üniversitede herşey öğrencinin sorumluluğunda unutmayın.Kaçınmayın.

7.Üniversite mi bölüm mü sorusuna seçeceğiniz alan üzerinden cevap verin. Mesela öğretmenlik düşünüyorsanız üniversite çok fark etmeyecektir ama bir mühendis için farkı olacaktır.

8.Aklınızda olan üniversiteleri gezme fırsatı bulmaya çalışın. Ortamı görmek daha doğru tercih yapmanıza yarar sağlayabilir.

9.Aklınızda olan üniversitelere sorular sorun.(Yurtdışı imkanları, öğrenci başına harcama, staj imkanları vb. )

Bunları uygulayarak geçireceğiniz bir tercih döneminin daha rahat olacağını düşünüyorum.Hayalinizdeki bölüm ve üniversitede olmanız dileğiyle.

https://medium.com/@conurakin