LYS NEDİR

LYS NEDİR

LYS Nedir? 

Tam açılımı Lisans Yerleştirme Sınavı olan LYS; Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Kurumu (ÖSYM) tarafından hazırlanan, üniversiteye girmek isteyen öğrenci adayların girmiş olduğu sınavın 2. aşamasıdır.

YGS ve LYS Farkı

YGS yorum yeteneğini ölçen soruların ağırlıklı olduğu ve sınav kapsamının 9 ve 10. sınıf konularının oluşturduğu bir sınavdır.

LYS ise bilgi ağırlıklıdır ve daha çok 11 – 12. sınıf konularından oluşan bir sınavdır.

LYS Sınavları

LYS sınav türleri 5 tanedir. Bunlar şunlardır:

LYS 1

Matematik ve Geometri testlerini içerir. Matematik testinden 50 soru, geometriden ise 30 soru vardır. Matematik bölümü için 75 dakika, Geometri için 60 dakika süre verilmiştir. Sınav tek oturumda gerçekleşir ve toplam 135 dakika sürer.

LYS 1 testini MF (Sayısal) ve TM (Eşit Ağırlık) öğrencileri çözecektir.

LYS 2

Fizik, Kimya ve Biyoloji testlerini içerir. Fizik, Kimya ve Biyoloji testlerinin her birinden 30 soru çıkar ve her bir test için 45 dakika verilir. Sınav tek oturumda gerçekleşir ve toplam 135 dakika sürer.

LYS 2 testini MF öğrencileri çözecektir.

LYS 3

Edebiyat ve Coğrafya-1 testlerini içerir. Edebiyat testinden 56 soru, Coğrafya-1 testinden ise 24 soru vardır. Edebiyat bölümü için 85 dakika, Coğrafya-1 için 35 dakika süre verilmiştir. Sınav tek oturumda gerçekleşir ve toplam 120 dakika sürer.

LYS 3 testini TM (Eşit Ağırlık) öğrencileri çözecektir.

LYS 4

Tarih, Coğrafya-2, Felsefe Grubu ve Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi  testlerini içerir. Tarih testinden 44 soru, Coğrafya-2 testinden ise 14, Felsefe Grubu ve Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi testinden 32 soru vardır.

Tarih bölümü için 65 dakika, Coğrafya-2 için 20 dakika,Felsefe Grubu ve Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi bölümü için 50 dakika süre verilmiştir. Sınav tek oturumda gerçekleşir ve toplam 135 dakika sürer.

Öğrencilerin kendine ait olmayan gruplardan soru çözmeleri ek puan olarak sayılmayacaktır.

Önemli Not: Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinden muaf olan öğrenciler veya işledikleri müfredat farklı olan öğrenciler Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi soruları yerine 8 adet ek Felsefe sorusu çözecektir.

LYS 4 testini TS (Sözel) öğrencileri çözecektir.

LYS 5

İngilizce, Almanca ve Fransızca testlerini içerir. Her bir dil testi 80 soru içerir ve testi yanıtlama süresi 120 dakikadır. Sınav tek oturumda gerçekleşir ve toplam 120 dakika sürer.

Önemli Not: LYS 5’te her öğrenci önceden İngilizce, Almanca veya Fransızca dillerinden birini seçer ve sadece tercih ettikleri dilde sınava girerler.

Bu sınav türü hakkında daha fazla bilgi için “LYS 5 Sık Sorulan Sorular” makalesini okumanızı tavsiye ederiz.

LYS Sınav Süreleri ve Soru Sayıları

Kısaca özeti şu şekildedir:

LYS 1: Matematik (50 Soru) + Geometri(30 Soru) | Toplam Sınav Süresi 135 Dakika

LYS 2: Fizik (30 Soru) + Kimya(30) + Biyoloji (30 Soru) | Toplam Sınav Süresi 120 Dakika

LYS 3: Edebiyat (56 Soru) + Coğrafya-1 (24 Soru) | Toplam Sınav Süresi 120 Dakika

LYS 4: Tarih (44 Soru) + Coğrafya-2 (14 Soru) + Felsefe Grubu ve Din Kültürü (32 Soru) | Toplam Sınav Süresi 135 Dakika

LYS 5: Seçimlik Dil Dersi (İngilizce, Almanca ya da Fransızca) (80 Soru) | Toplam Sınav Süresi 120 Dakika 

LYS’ye Kimler Girebilir?

Yazımızın başında da belirttiğimiz gibi LYS, üniversite sınavlarının ikinci aşamasıdır.

LYS’ye sadece YGS’de herhangi bir puan türünden 180 ve üzeri almış öğrenciler (sınavsız geçiş hakkı bulunanlar hariç) girebilirler. Diğer bir ifadeyle, YGS’den 180 puan alamayan ve sınavsız geçiş hakkı bulunmayan öğrenciler LYS sınavına giremezler.

LYS Sonuçları Ne Zaman Açıklanır?

LYS Sonuçları sınav tarihlerinin her yıl ÖSYM tarafından değişmesine bağlı olarak son LYS’den itibaren genelde 2 hafta içinde açıklanır.

Açıklanan LYS sonuçlarına http://sonuc.osym.gov.tr adresinden TC Kimlik Numarası ve öğrencilerin belirledikleri şifreyle ulaşılabilir.

LYS Sonrası Tercih Nasıl yapılır?

LYS sonuçları açıklandıktan sonra ÖSYM tarafından ilan edilen tercih süreleri içinde öğrenciler tercihlerini yaparlar.

ÖSYM’nin web sayfası üzerinden öğrencilerin şifreleriyle sisteme giriş yapmalarından sonra sıralı bir şekilde tercihler yapılır. Her sene yayınlanan ÖSYM Tercih Kılavuzları tercih yapılırken dikkate alınmalıdır. Bu kılavuzlarda sistemin nasıl kullanılacağına da ayrıntılı bir şekilde yer verilir.

Tercihler öğrencilerin yerleştirme puanı baz alınarak yapılsa da biraz sonra değineceğimiz başarı sıralamaları tercihler için daha doğru bir kriterdir.

Ham Puan Nedir?

Ham puan YGS ve LYS netleri hesaplanarak ulaşılan puandır. Ham puan hesaplanırken sadece sınav netleri dikkate alınır. En düşük ham puan 100, en yüksek ham puan 500’dür.

Yerleştirme Puanı Nedir?

Yerleştirme puanı ise ham puana okul başarı puanı eklenerek elde edilir. Okul başarı puanı öğrencinin lise not ortalamasına göre 30 ile 60 arasında değişir. Böylece en yüksek yerleştirme puanı 560 en düşük yerleştirme puanı ise 130 olur.

Kısaca özetleyelim:

Ham Puan = YGS + LYS Netlerinden Elde Edilen Puan

Yerleştirme Puanı = Ham Puan + Okul Başarı Puanı

Okul Başarı Puanı = Öğrencinin Not Ortalamasına Göre Aldığı Puan

Başarı Sıralaması Nedir?

Üniversite tercihlerinde dikkat edilmesi gereken bir diğer unsur da başarı sıralamalarıdır.

Başarı sıralamaları öğrencilerin belirli bir puan türünde kaçıncı olduklarını gösterir. ÖSYM sayfası üzerinden elde edilen sonuç belgesinde her bir puan türü için başarı sıralarına ulaşılabilir.

Başarı Sıralaması Neden Önemli?

Her yıl YGS ve LYS’nin zorluk derecelerine bağlı olarak üniversitelerin taban puanları değişmektedir. Bu değişimden ötürü öğrencilerin gitmek istedikleri bölümlerin taban puanları değişkendir.

Öğrencilerin sadece yerleştirme puanını dikkate alarak tercih yapmaları durumunda tercih sonuçlarının açıklanmasıyla öğrenciler hedefledikleri bölümleri kazanamayabilir. Çünkü o senenin YGS ve LYS’si daha kolay ya da zor olmuş ve taban puanları değişmiştir.

Oysa ki başarı sıralamaları taban puanları kadar değişken değildir. Bölümlerin aldıkları kontenjanlar bellidir. Her yıl başarılı öğrenciler genel olarak aynı popüler üniversite ve bölümleri tercih ederler. Bu durumda bölümlerin başarı sıralamaları aynı kalır.

Sonuç olarak taban puanlarından ziyade başarı sıralamaları dikkate alınarak tercihler yapılmalıdır.

 

Kaynak: https://blog.ingilizceturkce.gen.tr