ÖSYM TERCİHLERİ BAŞLADI...

ÖSYM TERCİHLERİ BAŞLADI...

19 Temmuz 2017 Çarşamba 23:50

LYS tercihleri için süreç 18 Temmuz Salı günü başladı. Tercih hakkını elde eden üniversite adayları ÖSYM'nin 'Aday İşlemleri Sistemi' üzerinden işlemlerini gerçekleştiriyor. Adayların belirlenen zaman dilimi içerisinde tercihlerini tamamlaması gerekiyor. Peki LYS tercihleri için son gün ne zaman? Tercih yaparken nelere dikkat etmeli? İşte LYS tercih kılavuzu ve detaylar!

LYS TERCİHLERİ BAŞLADI

2017-ÖSYS tercih işlemleri,18 Temmuz 2017 tarihinde başlayacak ve 26 Temmuz 2017 tarihinde sona erecektir. Adaylar tercihlerini,18 -26 Temmuz 2017 tarihleri arasında, kılavuzda yer alan kurallara göre, ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr internet adresinden TC Kimlik Numaraları ve şifrelerini kullanarak kendileri yapacaklardır.Tercih işlemleri, 26 Temmuz 2017 tarihinde saat 23.59’da sona erecektir.

Başvuru merkezlerinden tercih işlemi yapılmayacaktır.  ÖSYM’ye posta yoluyla gönderilen veya elden verilen tercih listeleri geçerli olmayacaktır.Sadece elektronik ortamda yapılacak tercihler işleme alınacaktır. Adayların kendilerine özel kişisel bilgi niteliğindeki TC kimlik numaralarını ve ÖSYM aday işlemleri şifrelerini özenle korumaları ve hiçbir kimseyle paylaşmamaları gerekmektedir. TC kimlik numarasının ve ÖSYM aday işlemleri şifresinin başkaları ile paylaşılmasından oluşacak mağduriyetlerden adayın kendisi sorumlu olacaktır. 

Adaylar, ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr internet adresindeki açıklamalar doğrultusunda tercih işlemlerini tamamlayacaklardır. Tercih işlemi, ekrandaki uyarılara göre sonlandırılmalıdır.  Adayların tercihlerinin ÖSYM’ye ulaştığından emin olmaları için ekranda “2017-ÖSYS Tercihleriniz ÖSYM’ye bildirilmiştir.” ifadesini görmeleri gerekmektedir. Adaylar, tercih işlemini tamamladıktan sonra "Tercih Süresi" içerisinde https://ais.osym.gov.tr internet adresinden tercih bilgilerini mutlaka kontrol etmeli ve yazıcıdan tercih listesinin bir dökümünü edinerek saklamalıdır. 

Adaylar, tercih bildirim işlemini tamamladıktan sonra "Tercih Süresi" içerisinde https://ais.osym.gov.tr internet adresinden tercihlerinde değişiklik yapabileceklerdir. “Tercih Süresi” tamamlandıktan sonra tercihlerde değişiklik/düzeltme yapılamaz. Merkezimize gönderilen düzeltme/değişiklik taleplerini içerir dilekçeler işleme alınmaz ve cevaplandırılmaz.

Tercih yapacak adayların Kılavuzu dikkatle incelemeleri, tercihlerini bu kılavuz bilgilerine göre yapmaları gerekmektedir. ‘Yükseköğretim Programlarının Koşul ve Açıklamaları Bölümü’ mutlaka okunmalı, bu koşul ve açıklamalar dikkatle incelendikten sonra tercihler sonlandırılmalıdır.

TERCİH ROBOTUNU KULLANIN

Tercih Sihirbazı’na girdiğinizde, karşınıza yerleştirme başarı sıralamaları çıkacak. Puan türlerinin karşılarına başarı sıralarınızı yazacaksınız. Sihirbaz size yol gösterecek, ‘sonraki adım’ dediğinizde ise karşınıza bir il listesi çıkacak. Buradan okumak istediğiniz ili ya da illeri seçebileceksiniz. Ardından, karşınıza üniversiteler çıkacak. Bir önceki adımda seçtiğiniz ilde bulunan üniversiteler karşınıza seçili olarak gelecek. İsterseniz seçtiğiniz illerde olmayan farklı bir üniversiteyi de işaretleyebilirsiniz. Sıra geldi son adıma. Buradan okumak istediğiniz üniversitenin vakıf mı, devlet mi gibi tiplerine; açıköğretim, birinci öğretim gibi eğitim şekline; burs durumu ve istediğiniz puan türüne göre seçim yapabilirsiniz. Karşınıza seçtiğiniz kriterlere göre tahmini olarak yerleşebileceğiniz üniversiteler, bölümleri ve kontenjanları gelecek. Buradan istediğiniz bölümleri ‘listeme ekle (+) ’ sekmesine tıklayarak tercih listenizi oluşturabilirsiniz. Bu kadar basit.

LYS TERCİH ROBOTU İÇİN TIKLAYINIZ

LYS TERCİHLERİNDE SON GÜN NE ZAMAN?

ÖSYM LYS tercihleri için son günü sınav takvimiyle duyurdu: "2017-ÖSYS tercih işlemleri,18 Temmuz 2017 tarihinde başlayacak ve 26 Temmuz 2017 tarihinde sona erecektir. Adaylar tercihlerini,18 -26 Temmuz 2017 tarihleri arasında, kılavuzda yer alan kurallara göre, ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr internet adresinden TC Kimlik Numaraları ve şifrelerini kullanarak kendileri yapacaklardır. Tercih işlemleri, 26 Temmuz 2017 tarihinde saat 23.59’da sona erecektir.

TERCİH KILAVUZU İÇİN TIKLAYINIZ

PUAN TÜRÜ DEĞİŞEN BÖLÜMLERE DİKKAT

Tercih yapılırken dikkat! Bu yıl kılavuzda puan türü değişen bölümler var. Yükseköğretime Geçiş Sınavı’yla (YGS) girmeyi düşündüğünüz bir bölümün puan türü MF, TM ya da TS’ye geçmiş olabilir. Tercihinizi etkileyecek bu hatalara düşmemenin yolu da kılavuzu iyi incelemekten geçiyor. YGS ile öğrenci alan 14 bölümün puan türünü tercih listesi oluştururken bir daha gözden geçirmekte yarar var. Çünkü bu bölümlere artık Lisans Yerleştirme Sınavları’yla (LYS) yani TM, TS, MF puan türüyle öğrenci alınıyor. Bilgisayar ve öğretim teknolojileri, beden eğitimi ve spor, kimya, okul öncesi ile özel eğitim öğretmenliği bu alanlardan sadece birkaçı.

Özel yetenekle öğrenci alan iç mimarlık ve endüstri ürünleri tasarımı bölümleri de artık LYS ile öğrenci kabul edecek. Açıköğretim lisans eğitimi almak isteyenlerin de LYS puanına bakılacak. İlahiyat fakültelerine de artık YGS ile değil, LYS ile girilecek.

Diğer önemli bir değişiklik de mesleki ve teknik liselerden mezun olan öğrenciler için, bu adaylar artık meslek yüksekokullarına sınavsız geçiş yapamayacak. Ancak bu öğrenciler ek puandan yararlanabilecek. YÖK, meslek lisesi mezunlarının üniversitelerin aynı alandaki ön lisans programlarına yerleştirilmeleri durumunda, merkezi sınavlardan aldıkları puanlara ilave edilecek ‘ek puan’ katsayısını 0.06 olarak açıkladı.