YGS NEDİR

YGS NEDİR

YGS Nedir? YGS Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Sınav sistemlerinin sürekli değişmesi ve bundan ötürü hem öğrencilerin hem de ailelerinin kafasını karıştırması sebebiyle bu yazımızda YGS ile ilgili en çok merak edilen ve sıkça sorulan soruları sizler için derledik.

YGS Nedir?

ÖSYS’nin ilk aşaması olan ve tam açılımı yükseköğretime geçiş sınavı olan YGS; üniversiteye geçişte ikinci sınav olan LYS’ye girmeye hak kazandıran ve LYS puanının %40’ını oluşturan sınavdır.

Şayet öğrencinin sınavsız geçiş hakkı yoksa herhangi bir yükseköğretim programına girebilmesi için minimum 150 puan alması gerekir. LYS’ye girmeye hak kazabilmesi için ise minimum 180 puan alması gereklidir. Bu sebeple YGS yükseköğretime geçiş sürecinde hem eleme hem de baraj sınavı olarak bilinir.

YGS’ye Kaç Defa Girilebilir?

YGS’ye girme sınırı bulunmamaktadır, kişiler istedikleri kadar YGS sınavına girebilirler.

YGS’ye Kimler Girebilir?

*  Lise, Açıköğretim lisesi ve dengi okulların son sınıfında bulunan öğrenciler,

*   Ortaöğretim eğitim kurumlarının son sınıflarını bitirmiş olan öğrenciler,

*   Ortaeğitim kurumlarının son sınıflarında beklemeli olan öğrenciler

*   Ortaöğretim eğitimlerini yurtdışında bitirmiş olan ve sayılan şartları karşılayanlar.

YGS’ye Girme Zorunluluğu Olunmayan Durumlar Nelerdir?

*   Kendi alanlarıyla ilgili ön lisans programlarına yerleşmek isteyen mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarından mezun olan öğrencilerin ve

*   Sınavsız geçiş hakkının bulunduğu ön lisans programlarını tercih eden öğrencilerin YGS’ye girmeleri zorunlu değildir.

YGS’de Hangi Derslerden Kaç Soru Vardır?

YGS’de Türkçe, Genel Matematik, Fen Bilimleri ve Sosyal Bilimlerin her birinden 40 soru sorulmaktadır ve sınavda toplam 160 soru bulunmaktadır. Sınav 160 dakika sürmektedir.

YGS’de Soru Dağılımı Nasıl Olmaktadır?

Türkçe’den 40 soru, Temel Matematik bölümünde 40 soru(28 Matematik, 12 Geometri) sorusu; Fen Bilimlerinde 14 Fizik, 13 Kimya, 13 Biyoloji sorusu; sosyal bilimlerde 12 coğrafya, 15 tarih ve 8 felsefe, 5 soru ise Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi veya ilave Felsefe konularından sorulmaktadır. 

YGS Puanı Nedir?

Ortaöğretimi tamamlamış adayların, üniversiteye girebilmeleri için girdikleri ilk sınav olan YGS’den aldıkları puandır.

YGS’de Başarılı Olup LYS’ye Girmeye Hak Kazanmak İçin En Az Kaç Puan Alınması Gerekir?

YGS’den 180 puan ve üzeri alan öğrenciler, LYS’ye girmeye hak kazanır.

YGS’de Netler Nasıl Hesaplanır?

Her bir test için netler ayrı ayrı hesaplanır. Netleri hesaplamak için öğrencinin testte yapmış olduğu doğru sayısından, yanlış sayısının dörtte birinin çıkarılması gerekir.

YGS’de Hangi Puanlar Hesaplanır?

YGS sınavında 6 farklı puan türü bulunmaktadır. YGS-1 ve YGS-2 eski sınav sistemindeki sayısal, YGS-3 ve YGS-4 sözel puan yerine, YGS-5 ve YGS-6 eşit ağırlık puanlarının yerine kullanılmaktadır.

YGS Puan Türlerindeki Derslerin Ağırlıkları Nasıldır? 

YGS-1: Temel matematik sorularının ağırlığı %40, Türkçe sorularının ağırlığı %20, sosyal bilimlerin ağırlığı %10, fen bilimleri sorularının ağırlığı ise %30’dur.

YGS-2: Temel matematik sorularının ağırlığı %30, Türkçe sorularının ağırlığı %20, sosyal bilimlerin ağırlığı %10, fen bilimleri sorularının ağırlığı ise %40’tır.

YGS-3: Temel matematik sorularının ağırlığı %20, Türkçe sorularının ağırlığı %40, sosyal bilimlerin ağırlığı %30, fen bilimleri sorularının ağırlığı ise %10’dur.

YGS-4: Temel matematik sorularının ağırlığı %20, Türkçe sorularının ağırlığı %30, sosyal bilimlerin ağırlığı %40, fen bilimleri sorularının ağırlığı ise %10’dur.

YGS-5: Temel matematik sorularının ağırlığı %33, Türkçe sorularının ağırlığı %37, sosyal bilimlerin ağırlığı %20, fen bilimleri sorularının ağırlığı ise %10’dur.

YGS-6: Temel matematik sorularının ağırlığı %37, Türkçe sorularının ağırlığı %33, sosyal bilimlerin ağırlığı %10, fen bilimleri sorularının ağırlığı ise %20’dur.

YGS Taban Puanları Nelerdir?

*   Taban Puan 150; 150 puan ile 179,99999 puan arasında alan öğrenciler LYS sınavına giremezler; sadece meslek yüksekokulu ön lisans programlarını veya açık öğretim programlarını tercih edebilirler. Yetenek sınavlarına girilebilmesi için de 150 puan barajının geçilmesi gerekmektedir.

*   Taban Puan 180; üniversitelerin lisans programlarını tercih etmek için aşılması gereken barajdır. YGS’den 180 ve üstü puan alındığı takdirde LYS’ye girme hakkı kazanılır.

Hangi YGS Puanından 180 ve Üstü Puan Alınırsa LYS’ye Girilebilir?

YGS sınavı sonuçları 6 puan türünde değerlendirilir. Bu puan türlerinden herhangi birinde 180 ve üstü puan alınırsa LYS’ye girilebilir.

Sadece YGS Puanıyla Girilen Bölümler Hangileridir?

2 yıllık ön lisans programları, açıköğretim programları, özel yetenek gerektiren bölümler, Polis Meslek Yüksek Okulu, Astsubay Yüksek Okulları ve bazı lisans programları YGS puanıyla öğrenci kabul etmektedir.

LYS’ye girmeden, yani sadece 150 puan barajını geçerek girilebilecek programlar ile ilgili detaylar ÖSYM’nin web sitesinde bulunmaktadır. Örnek olarak; hemşirelik, okul öncesi öğretmenliği ve pazarlama gibi bölümler gösterilebilir.

YGS Ne Zaman?

Bu yıl YGS 11 Mart 2018 tarihinde yapılmıştır. 

YGS Sonuçları Ne Zaman Açıklanır?

ÖSYM tarafından 2017 senesi için YGS sonuçlarının açıklanma tarihi 28 Mart olarak duyurulmuştur. Sınav sonuçlarının açıklandığı bilgisi https://sonuc.osym.gov.tr adresinden duyurulacaktır.

YGS Puanı Nasıl Hesaplanır?

YGS’de uygulanan testlere verilen yanıtlar, sınavdaki her bir test için ayrı ayrı değerlendirilir. Standart puanların hesaplanması için ;

Öğrencilerin her bir test için doğru sayılarından yanlış sayılarının dörtte birinin çıkarılması ile net sayıları belirlenip; net puanlar üzerinden ham puanları bulunacaktır.

Sınava giren tüm adayların o testten aldıkları ham puanlar aracılığı ile o testin ortalama ve standart sapması tespit edilecektir.

Tespit edilen ortalama ve standart sapmalar kullanılıp tüm adaylar için ortalaması 50, standart sapması ise 10 olan standart puanların hesaplaması yapılacaktır.

Hesaplanan standart puanlar ağırlıklar kullanılarak adayın AYGS’si yani ağırlıklı YGS puanı belirlenecektir. AYGS puanlarından her biri en küçük 100, en büyük 500 olmak üzere puanlara dönüştürülecek ve böylece YGS-1,YGS-1, YGS-3, YGS-4, YGS-5 VE YGS-6 puanları oluşturulacaktır. AYGS puanlarının YGS puanlarına dönüştürülme sürecinde testlerin her birinden 5 ham puan alan adayların YGS puanının 150’ye, 8 ham puan alan adayların ise YGS puanının 180’e tamamlanması sağlanacaktır.

YGS Puanı Kaç Yıl Geçerlidir?

YGS puanı sadece sınava girildiği sene geçerliliğini korur. Bir sonraki sene için tercih aynı YGS puanıyla yapılmaz, tekrar sınava girilmesi gerekir.

YGS’ye Girerken Adayların Yanlarında Bulunması Gereken Belgeler

*   OSYM internet sitesinden çıktısı alınan YGS sınava giriş belgesi

*   Nüfus cüzdanı veya süresi geçerli pasaport

YGS Sırasında Uyulması Gereken Yasaklar Nelerdir?

*   Adaylar sınav boyunca salon görevlilerine soru soramaz,

*   Sınav esnasında konuşamaz, kopya çekemez veya kopya veremez,

*   Sınav sırasında müsvedde kağıtları kesinlikle kullanılamaz

*   Öğrenciler sınavın başlama ve bitiş sürelerine uymak durumundadırlar.

*   Sınav esnasında diğer adaylarla silgi, kalem vb. alışverişlerde bulunulamaz.