TERCİH NASIL YAPILMAZ

TERCİH NASIL YAPILMAZ

21 Temmuz 2017 Cuma 23:39

Bilgi enflasyonu karşısında adayların kafa karışıklığı yaşadıklarını söyleyen uzmanlar sadece geleceğin mesleği öngörüsü, puan ziyanı kaygısı ya da aile baskısıyla tercih yapılmaması gerektiğini söylüyor

Adaylar ve velilerin bilgi enflasyonu karşısında yaşadıkları kafa karışıklıkları, bazen hayal kırıklıklarına, bazen de aşırı özgüvenle hazırlanan hayalperest tercih listeleriyle sonuçlanabiliyor. Bugüne dek adaylar ve velilerin tercih sürecinde yaptıkları hatalar ve yanlış kararlardan yola çıkarak uyarılarda bulunan Altınbaş Üniversitesi Rehberlik Koordinatörü Murat Acet bu kritik dönemde yapılmaması gerekenleri 10 maddede şöyle sıraladı:

1- "Puanım ziyan olsun istemiyorum, o yüzden x bölümünü yazacağım" diyerek tercih yapılmaz. Puanın senin belirli zaman dilimindeki öğrenmelerinin sayısal karşılığıdır. Puanının yettiği her bölüm ve meslek, ilgi ve yeteneklerine uygun olmadığı gibi seni yaşamının geri kalan kısmında mutlu etmeyebilir.

2- "Aile mesleğini sürdürmek için y bölümünü seçtim" diyerek tercih yapılmaz. Böyle bir kararın sorumluluğunu tek başına üstlenmek oldukça zor. Sen hayallerin ve başarmak istediklerinle tek ve özelsin.

3- "Bu bölüm geleceğin en popüler mesleği imiş" diyerek tercih yapılmaz. Mesleklerin ve bölümlerin toplumdaki algısı ve geçerliliği zamanla değişebilir.

4- "Ben bu bölümü şu şehirde kesinlikle okuyamam" diyerek tercih yapılmaz. Yaşamının bundan sonraki sürecini doğrudan etkileyecek bu anlamlı ve zor tercihi tek bir kıstasa bağlamak ve genelleyerek sonuçlara varmak sana ve kariyerine bir şey kazandırmayacaktır.

5- "Arkadaşlarımla beraber bu bölümde okuyacağız" diyerek tercih yapılmaz. Sosyal ilişkilerin ve duyguların hayatında vazgeçilmez bir yer tutar. İsteklerini ve hayallerini gerçekleştirme konusunda tüm kararlar sana ait olmalıdır.

6- "Çok iyi konuşuyorum, yakın çevrem benden iyi avukat olacağını söylüyor" diyerek tercih yapılmaz. Tüm mesleklerin ve bölümlerin birbirinden farklı özellikleri ve şartları varken ve bunlar için uzun süreli emek ve tecrübe gereklidir.

7- "Puanım ancak bu bölüme yetti" diyerek tercih yapılmaz. İstemeyerek ve sevmeyerek yapacağın tercihler telafisi zor sonuçlar doğurabilir.

8- "Bu bölümü çok istemiyorum, olsun DGS ile geçiş yaparım, olmadı yatay geçiş yaparım" diyerek tercih yapılmaz. Tercih listesine yazacağınız bölümü istendiği şekilde bitirecekmiş gibi düşünün, diğer koşullar zaman içinde gündeminize alabileceğiniz seçeneklerdir. Bunların gerçekleşmemesi durumunda hayal kırıklığınız çok olur.

9- "Puanımın tuttuğu tüm bölümleri görmek ve değerlendirmek istiyorum" diyerek tercih yapılmaz. Amaçların ve hedeflerin ile puanının sana sağladığı aralıktaki bölümler ve meslekler seni mutlu edecektir. Bugüne kadar aklına hiç getirmediğin hatta adını bile yeni duyduğun bir bölüm ve mesleği listene almak ve benimsemek zor olsa gerek.

10- "Ben iyisi mi bir uzman desteği alayım" dersen en iyisini yaparsın. Sınav sistemlerinin her yıl değiştiği bu zorlu dönemeçte tercih danışmanları deneyimleri ve uzmanlıklarıyla sizlere yol arkadaşlığı yapabilirler.